Ekerö Strand

Ekerö Strand

Omfattning:

ca 73 lgh, etapp 1.
Totalt ca 380 lgh, etapp 1-5.

Plats:

Tappsund, Ekerö

Byggherre:

Tappsund Entreprenad AB

Totalentreprenör:

Skanska Hus Stockholm Bostäder

Skede:

Program

Det nya bostadsområdet Tappsund kännetecknas av stora luftiga parkrum med vida utblickar. Med sina två till sex våningar höga byggnadskroppar löper den nya bebyggelsen i tydlig riktning genom det forna industriområdet med sikte mot den öppna fjärden och ett vattennära boende. I områdets västra del möter de nya husen Ralph Erskines gamla bostadsområde – med välanpassade lägre byggnadsvolymer bestående av fyra till fem våningar höga hus med inslag av tvåvåningshus. Området i öster med sina lövskogsbeklädda kullar tillåter inslag av högre byggnader.

De nya husen och bebyggelsemönstret utgör ett slags nytolkning av Erskineområdet. De kontrasterar – men plockar samtidigt upp former av skiftande storlekar och riktningar där långa och korta volymer spelar mot höga och låga. De nya bostäderna består av lameller som putsas, kläs med tegel eller träpanel. Kulörerna varierar och samspelar också med Erskines bostadsområde, liksom med omkringliggande natur. Lägenheterna speglas i fasad genom breda vertikala fält. De får en egen identitet genom en specifik färgkod eller materialitet. Kulörskiftningar tillsammans med både livförskjutningar och höjdskillnader i våningsantal gör att skalan bryts ner i husvolymerna – alltför att skapa en småstadskaraktär i området.